Olej rzepakowy jest tłuszczem, który chętnie wykorzystujemy do przyrządzania potraw. Nie wiele osób jednak wie, jakie cenne właściwości posiada ten wyjątkowy olej produkowany z rzepaku. Polska jest trzecim producentem tej rośliny w Unii Europejskiej zaraz po naszych sąsiadach jak Francja i Niemcy. Jakie korzyści można osiągnąć ze stosowania oleju rzepakowego? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Wysoka zawartość kwasów Omega-3
Pomimo iż oliwa z oliwek jest chętnie wykorzystywanym tłuszczem w naszych kuchniach, nie wiele osób wie, iż olej rzepakowy posiada 10 razy więcej kwasów omega-3. Są one niezwykle ważne dla zachowania zdrowia serca i mózgu. Olej rzepakowy posiada niewielkie ilości kwasów nasyconych, dlatego świetnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. W składzie oleju rzepakowego znajdziemy również kwasy omega-3 i omega-6 w proporcji 2:1. To moc wielu korzyści dla zdrowia. Kwasy zawarte w oleju wspomagają utrzymanie zdrowia oczu, mózgu i serca, a także pozwalają na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Już 2 łyżki dziennie tego naturalnego tłuszczu zapewniają zdrowie i pozwalają na uzupełnienie niedoborów kwasów tłuszczowych w diecie. O włączeniu go do swojej diety powinny pomyśleć wszystkie osoby, które cierpią na schorzenia układu krążenia.
Moc wielu witamin
Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczy, jakie możemy już dziś wprowadzić do swojej diety. Posiada wiele kluczowych dla zdrowia organizmu witamin jak A, E i K. Dzięki temu świetnie uzupełnia wszelkie braki żywieniowe, a także korzystnie wpływa na całe ciało. Witamina A poprawia wzrok, pozwala na zachowanie zdrowej skóry, włosów i paznokci. Z kolei witamina E, której wysoka zawartość znajduje się w oleju rzepakowym, jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega starzeniu się skóry, regeneruje komórki, a także chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniami związanymi z działaniem stresu oksydacyjnego. Co istotne, witamina E odgrywa również rolę w ochronie utleniania kwasów omega-3, które znajdują się w oleju rzepakowy. Dzięki temu są trwałe i mogą być odpowiednio przyswajane przez organizm. Ostatnia witamina, czyli K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi, a także wspomaga utrzymanie zdrowia kości. W oleju rzepakowym znajdziemy również sterole roślinne, które działają antyoksydacyjnie na organizm i obniżają poziom cholesterolu. Wpisując w wyszukiwarkę olej rzepakowy skład, można dowiedzieć się, jakie bogactwo kryje się w oleju produkowanym z rzepaku.
Olej rzepakowy – skarb Europy
Ogromna produkcja rzepaku w Unii Europejskiej sprawia, że nie bez powodu nazywa się tę roślinę skarbem europejskich pól. Niestety pomimo swoich drogocennych właściwości i wysokiej zawartości kwasów omega-3 oraz witamin nadal pozostaje niedoceniany. W tym celu powstała kampania, której celem jest jego promowanie i zachęcanie do włączenia go do swojej diety. Program edukacyjny „Olej rzepakowy skarbem Europy” pozwala na zwiększenie świadomości klientów, którzy często błędnie wierzą w prozdrowotne działanie innych tłuszczów, uznając olej rzepakowy za szkodliwy. Otóż rzepak i produkowany dzięki niemu olej to jedne z najzdrowszych tłuszczy na świecie, dlatego coraz więcej osób przekonuje się do jego prozdrowotnych właściwości. W ramach kampanii powstałą również strona internetowa olejrzepakowy.com, gdzie znajduje się wiele przydatnych informacji na temat niezwykle cennego oleju rzepakowego i jego oddziaływania na organizm.