Na rynku Starego Miasta w Olsztynie, Karol Okrasa, szef kuchni, postawił przed Marcinem Kuchcińskim, marszałkiem województwa, nietypowe zadanie kulinarnego charakteru – przygotowanie comberu z sarny z palonym sianem. W tym niecodziennym wyzwaniu dołożyli swoje siły: prezydent Olsztyna, Robert Szewczyk, łowczy okręgowy Romulad Amborski, Dariusz Struciński – główny kucharz renomowanych hoteli oraz wybrana spośród zgromadzonej publiczności Pani Natalia. Wydarzenie to było również okazją do zapoznania się z nowymi członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”.
Wyżej wspomniane kulinarne spotkanie odbywało się podczas „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur. Targów Żywności Regionalnej, Naturalnej i Tradycyjnej”, którego organizatorami były samorząd województwa warmińsko-mazurskiego i miasto Olsztyn przy zaangażowaniu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Marszałek województwa, Marcin Kuchciński podkreślał, jak ważne jest docenienie lokalnych produktów gastronomicznych i jak wiele korzyści przynosi to lokalnej gospodarce. Dlatego też, samorząd województwa zdecydował o powołaniu sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury”, promującej lokalną kuchnię.
Sieć ta została oficjalnie utworzona 24 kwietnia 2023 roku przez zarząd województwa jako wynik dążenia do stworzenia regionalnego systemu oznaczania produktów spożywczych i potraw z regionu. Celem sieci jest promocja zdrowej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności, rozwój krótkich łańcuchów dostaw, podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu poprzez rozwój jego oferty kulinarnej, a także wsparcie dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw. Do sieci należą wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje oraz stowarzyszenia i instytucje związane z regionem. Członkowie muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.
Podczas tej edycji targów, oprócz wystawy regionalnych produktów, odbywały się różnorodne konkursy i pokazy kulinarne, gotowanie na żywo, degustacje, pokaz sygnalistów, debata kulinarna, strefa zabaw dla dzieci, animacje, koncerty. Wydarzenie to było również okazją do wręczenia certyfikatów sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury” nowym członkom.
Nowymi członkami sieci w kategorii gastronomii zostały: Karczma Berta w Świętej Lipce, restauracja „Cudne Manowce” w Olsztynie, Karczma w Stodole w Tomaszkowie, Karczma Łabędź w Nowej Wsi k / Iławy oraz Zajazd Tusinek w Rozogach. W kategorii producentów i przetwórców dołączyli: Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz z Jedzbarku k/ Barczewa, Gospodarstwo Pasieczne Arkadiusza Potymko z Bartoszyc, Swojskie Wędliny Mileny Zalewskiej z Frygnowa, Z Pastwiska na Talerz z Huty Wielkiej oraz Pasieka Jabłońscy Grzegorza Jabłońskiego z Łąkorza i Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek z Olsztyna. W kategorii edukacji dołączyło Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i Dziedzictwa Kulturowego w Łąkorzu. Dodatkowo Smażalnia Szwaderki (Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o.) ze Swaderek rozszerzyła swoją działalność.